• +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Da li je za bolje i brže rezultate potreban fitnes trener?

07/11/2018

Svako od nas je individua za sebe, svako ima različite potrebe i put ka ostvarenju ciljeva. Ekipa iz Fitness Tribe-a u ovom blog tekstu će vam ukazati na greške koje možda pravite prilikom treniranja.

Da li su ovo vaših 5 najvećih prepreka ka putu do rezultata?

Koliko puta ste krenuli da vežbate pomoću raznih fitnes aplikacija? Puštali na Youtube video da vežbate? I nakon toga samo ste stali? Odgovore na ova pitanja možete pročitati u nastavku ovog blog teksta! Pa da počnemo:

1. Da li je bolje da vaš trening traje samo 20 minuta ili preko sat vremena? 🙂

Kada trenirate sami, vaš trening traje uglavnom ili suviše dugo ili suviše kratko. Da li ste znali da se posle određenog vremena u telu luči hormon stresa, koji nepovoljno utiče na efekat samog treninga. Kako trener može da vam pomogne? Personalni trener zna koja je prava doza. Kao kada vam lekar prepisuje lek. I to baš za ono što je vama potrebno.

2. Da li imate vremena za Instagram između serija vežbi?

Vidite ovako, vaše pauze između serija ne smeju da budu ni suviše duge da imate vremena da skrolujete Instagram, ali ni suviše kratke da pogledete notifikacije, ali naravno pauze variraju  u zavisnosti od toga na čemu radite. Vaš lični trener uvek zna kada je vreme da napravite pauzu lli vam neće dati da odustanete i reći će vam: “Hajde još malo, znam da možeš!” Pravi fitnes trener znaš šta želite da postignete i na osnovu toga vam određuje pauze koje će doprineti vašem brzom napredku.

3. Da li je vašim mišićima dosta istih vežbi?

Ukoliko stalno ponavljate iste vežbe, vaše telo će se brzo navići na isti stimulans. Ne postoji nešto sto će jače probuditi vaša mišićna vlakna, jer vaš mišić ne može da reaguje stalno na isti stimulans. Ovde nastupa fitnes trener koji zna koliko je važno da vaš mišić dobije raznovrstan trening kako ne bi doživeo “plato!” Takođe trener poznaje biomehaniku da može da izoluje mišić na kojem je važno da poradite.

4. Da li je i vaš ritam treninga pravi?

Uglavnom smo navikli da treniramo u jednom ritmu i što bi trener rekao 1:1 (ritam podizanja i spuštanja opterećenja) i obično nam misli lutaju dok izvodimo taj pokret. Razmišljamo o drugim stvarima i fokus nam nikako nije na mišiću koji radimo. Stručno rečeno, nedovoljno razvijena neuro-mišićna kontrola. Fitnes trener će pomoći tako što će vam fokus uvek vraćati na ono što radite. Personalnom treneru je cilj da promenama ritma u fazama pokreta stvori veću tenziju u mišićima, a to je ono što će vas dovesti do krajnjeg cilja.

5. Da li imate jasan cilj i kako ćeš te ga ostvariti?

Možda smo pogrešili i ovo stavili kao petu tačku, ali budite sigurno da je važno da imate jasno definisan cilj, kao i za sve u životu. Nije važno da li vežbate sami, u grupi ili sa personalnim trenerom, u svakom od ovih slučajeva morate imati jasan cilj. Ukoliko je vaš cilj, recimo, da radite na mršavljenju, svakako bi trebalo da ne zapostavljate trening snage pored kardio treninga, kojem se najviše posvetite. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju prave vežbači. Imate cilj, ali vaš put ne ide po planu koji ste želeli. Uvek možete da se obratite personalnom treneru koji će prilagoditi trening vašem cilju!

Nadamo se da sada vidite jasnu razliku sa i bez personalnog trenera!

Kako da odaberete pravog personalnog trenera?

Na osnovu našeg dugogodišnjeg rada sa personalnim trenerima, savetujemo vam da obratite pažnju na sledeće stvari: personalni trener sa vam radi na individualnom planu treninga. On je tu dok vežbate, dišete i na raspolaganju vam je tokom celog treninga, tako je barem kod nas u Fitness Tribe-u!

Fitnes trener je osoba koja kroz treninge prolazi sa vama, vrši redovna merenja i pomno prati vaš napredak. On vodi računa o vašem zdravlju i kondiciji.

Individualni trening znači da će se profesionalni fitnes trener postarati da vam odabere odgovarajuće vežbe koje će vam pomoći da ostvarite vaš krajnji cilj. Personalni trener je tu za sva moguća i nemoguća pitanja koja se tiču pravilnog vežbanja. Ukoliko vaš personalni trener nije ispunjavao makar jednu od gore navedenih stvari, predlažemo va da ga menjate!

I za kraj 🙂

Ukoliko ste uvideli tokom čitanja ovog teksta da postoji barem jedna nepremostiva prepreka za vas, mi smo vam pripremili besplatnu procenu fizičke forme. U sklopu te procene dobijate: jasnu sliku vaših fizičkih sposobnosti, jasne smernice za vaš trening, mogućnost da odaberete svog personalnog trenera. Prijavite se ispod, a naši treneći će vam odgovoriti na vaše nedumice u vezi sa treningom.

Nema više nedoumica, vidimo se uskoro u Tribe-u! Više informacija o programu „Personalni trening“ možete pogledati ovde!

Dođite da treniramo zajedno!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.