fbpx
 • +381 11 40 57 367
 • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
 • Kneginje Zorke 60, Beograd

Da li mi treba personalni trener?

16/02/2019

Bez obzira na to da li si početnik ili godinama treniraš, verovatno ti je bar jednom kroz glavu prošlo pitanje:  „Da li mi treba personalni trener?“.  Nije lako doneti odluku – personalni treninzi će zahtevati trud, vreme i novac. Možda ti nisu neophodni, a možda će te baš oni dovesti do željenog rezultata. Hajde da zajedno proverimo!

Pre nego što prođemo kroz benefite koje će ti personalni treninzi pružiti, bitno je da postaviš sebi nekoliko pitanja:

1) Šta je moj cilj?

Personalni treninzi ti verovatno neće pomoći  ako ne znaš šta tačno želiš da postigneš. Da li ti je poznat akronim S.M.A.R.T? Cilj treba da bude SMART (Specific. Measurable, Achievable, Relevant, Time Bound).  

Umesto da tvoj cilj bude gubitak kilograma u što kraćem roku, pokušaj da ga učiniš što specifičnijim: „Želim da izgubim sedam kilograma ali nisam u formi. Želim da se osećam bolje, da poboljšam svoje zdravlje i fizički izgled. Verujem da se to neće desiti za mesec dana, ali očekujem da za šest meseci postignem cilj na zdrav način.“

2) Da li sam spremna/spreman da se potrudiš?

Personalni trener će pomeriti tvoje granice. Pripremi se da daš sve od sebe i odeš korak dalje. Na personalnim treninzima ćeš uraditi to jedno ponavljanje više, baš kad ti je najteže! A tad dolaze rezultati.

3) Koliko ja zapravo znam o pravilnom vežbanju?

Početnicima su personalni treninzi najneophodniji. Personalni trener će te naučiti sve što treba da znaš ne samo o pravilnom korišćenju mašina, tegova i o izvođenju vežbi već i o pravilu ponašanja u teretani. Veća je verovatnoća da ćeš se osećati prijatnije i sigurnije kada si sa nekim ko zna šta radi.

4) Šta očekujem od trenera?

Da li ti očekuješ nove izazove ili želiš da ti neko pravi društvo u teretani dok vežbaš? U redu je ako želiš i jedno i drugo, ali je bitno da svoja očekivanja podeliš sa trenerom jer ćeš se na taj način uveriti da ćeš uživati u treninzima.

5) Zašto uopšte mislim da mi treba personalni trener?

Ako misliš da ti je personalni trener potreban jer smatraš da trenutno ne poseduješ znanje koje će ti pomoći da ostvariš svoj cilj, ne treba da se dvoumiš. Ali ako misliš da je trener potreban samo da ne bi propuštao treninge, onda personalni treninzi možda nisu pravi izbor za tebe.

Sad verovatno imaš jasniju sliku i vreme je da suzimo razloge za i protiv. Spreman? Personalni treninzi su za tebe…

Ako ne primećuješ rezultate

Vežbaš redovno nekoliko nedelja ili meseci, ali ne postižeš željene rezultate?

Personalni trener će:

 • Analizirati tvoj program vežbanja i tragati za načinom da ga učini efikasnijim i efektivnijim
 • Pomeriti tvoje granice – verovatno nisi ni svestan koliko možeš i koliki je tvoj potencijal
 • Pomoći u kreiranju ciljeva
 • Meriti tvoj napredak
 • Pružiti neprocenjivo znanje o pravilnom izvođenju vežbi i dizanju tegova

Ako ne znaš odakle da počneš

Teretana može delovati zastrašujuće kada si početnik. Ni iskusni vežbači se nisu rodili sa znanjem, ali nije lako pojaviti se u teretani bez predznanja. Mašine se ne koriste intuitivno kada ne znaš pravilno da izvodiš vežbu i ponekad je naporno osmišljavati trening za treningom.

Personalni trener će ti pomoći:

 • Da utvrdiš kakav trening ti najviše odgovara
 • Da počneš pametno
 • Da naučiš osnove

Ako su ti treninzi dosadili

I iskusni vežbači treniraju sa personalnim trenerima. Ponekad ti je potrebna promena i želiš nove ideje i izazove. Dobar personalni trener će znati kako da osveži tvoj plan vežbanja i pomoći će ti da postaviš još ambicioznije ciljeve. Guraće te ka uspehu više nego što možeš sam sebe.

Ako hoćeš da naučiš da vežbaš sam

Možda želiš da savladaš osnove i naučiš pravilno izvođenje vežbi kako bi kasnije trenirao sam? Personalni trener će ti pružiti znanje o mišićima i o tome kako oni funkcionišu. Naučićeš koje vežbe treba da radiš kako bi aktivirao željene mišiće i kako da dižeš tegove: kako da biraš težinu, koliko ponavljanja da radiš i koliko setova. Moći ćete zajedno da osmislite varijaciju vežbi koju ćeš kasnije raditi sam.

Kako izgleda personalni trening?

Personalni trening u proseku traje sat vremena. Prvi je rezervisan za dijagnostiku na kojoj se utvrđuje trenutno stanje organizma i forme. Na osnovu dijagnostike i u skladu sa tvojim željama i potrebama kreira se program u potpunosti prilagođen tebi, nakon čega krećeš sa redovnim treninzima.

Ako imaš pitanja u vezi sa personalnim treninzima ili su ti potrebne konsultacije piši nam putem mejla info@fitnesstribe.rs ili nas pozovi na +381114057367. Tu smo za tebe!

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.