fbpx
  • +381 60 405 7367
  • Radnim danima: 7-22h, subotom: 9-21h, nedeljom 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Gde odlaze masti kada se sagore?

24/04/2019
Gde odlaze masti kada se sagore

Iznenađujuća istina o tome kako se vaše telo oslobađa masnoća.

TRENING SAGOREVA MASTI-ALI GDE ONE ZAPRAVO ODLAZE?

Da li ste se ikada zapitali šta se događa sa viškom kilograma dok trenirate? Odgovor vas može iznenaditi.

Nije nikakva tajna da je mršavljenje opsesija modernog doba. Većina nas ima višak kilograma, i isto tako želimo da ih se rešimo.
Health & fitness sredina je prezasićena bronzanih mišićavih figura, kao i reklama gde se nude razne metode i pilule za ekspresno mršavljenje, gubitka sala na stomaku itd. Primamljivo, zar ne?

Iznenađujuće je da se ne postavlja možda i najočiglednije pitanje: gde zapravo odlaze masnoće koje sagorevamo?

Ukoliko niste sigurni-ne brinite, niste jedini. Istraživanja iz 2014-te su pokazala da to pitanje zbunjuje čak i zdravstvene radnike. Od 150 doktora, nutricionista i personalnih trenera, samo su bila tri tačna odgovora.

Jedni su verovali da se salo pretvara u mišić, ili da napušta telo putem debelog creva…oba odgovara su netačna. Ostali ispitani su verovali da se masti konvertuju u energiju i samim tim se gube u vidu toplote (bez sumnje na osnovu pretpostavke „energy in equals energy out“). Međutim, ovo bi se kosilo sa osnovnim zakonom hemijskih reakcija, po imenu „održanje materije“ (ili mase): ukupna masa reaktana jednaka je ukupnoj masi reakcionih proizvoda. U prevodu, ništa ne nestaje.

Jednostavno rečeno, masno tkivo je puno lipida-jedinice koje skladište energiju. Čak i ako se te jedinice razgrađuju
i generišu toplotu, još uvek je ostao isti broj atoma.

Dakle, gde odlazi salo?

 

Sam odgovor vam se verovatno upravo događa u organizmu. Istina je da se masti konvertuju u ugljen dioksid i vodu, tako da većinu izbacite disanjem.

Kada „uđete u rezervu“, proizvodi se hormon koji u kombinaciji sa kiseonikom razgrađuje masnoće kako bi koristio njihovu energiju.

Kada se masti metaboliziraju, potrebno je da negde i odu. Kada se jednom pretvore u ugljen dioksid i vodu, preko 80% masti napušta telo kao CO2. Ostatak se oslobađa kroz znoj i urin.

Nažalost, ovo ne znači da se možete rešiti neželjenih masnih naslaga isključivo disajnim putem, dok leškarite na kauču.
Svaka fizička aktivnost značajno ubrzava rad metabolizma. Jači intenzitet tokom treniranja prouzrokuje veću zadihanost-više potrošene energije i izbačenih konvertovanih masti.

Činjenica da masti napuštaju telo putem disanja, verovatno će vas motivisati da izvedete još nekoliko dodatnih ponavljanja dok radite neku vežbu.

https://www.lesmills.com/fit-planet/health/where-fat-goes

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.