fbpx
  • +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Marko Stevović, višestruki prvak u slalomu i veleslalomu

17/12/2018

Šta svaki rekreativni skijaš treba da zna pre izlaska na sneg

Naš predstavnik u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama Marko Stevović trenira u Tribe-u. Kod nas u teretani vredno radi cele godine kako bi kad izađe na stazu i stane na skije uvek bio u top formi. Pitali smo ga za savet (jer ko će bolje znati od njega), šta svaki rekreativni skijaš treba da radi u teretani kako bi poboljšao performanse svojih misića pre nego što ode na skijanje. Evo šta Marko kaže:

„Ja sam, pripremajući se na profesionalnom nivou, najviše radio mišiće nogu kroz čučnjeve i iskorak, dok mi je za leđa najviše prijalo mrtvo dizanje. Na to sam onda pokušavao da nadogradim specifični deo koji obuhvata stabilizaciju, balans i eksplozivnost. Znači, radio sam dosta čučnjeva na jednoj nozi na mekanim ježevima kako bih imao otežanu ravnotežu. Zatim naskoke na kutije za eksplozivnost ili lateralne skokove samo sa leve na desnu nogu. Takođe, vežbe za core zauzimaju važan deo mog treninga i njih radim na početku ili kraju svakog treninga.

Na šta rekeativci treba da obrate pažnju

Ljudi koji nemaju iskustva u vežbanju u teretani svakako treba da rade pripremu pod nadzorom, jer je najpre potrebno utvrditi da li su i u kojoj meri spremni za napor, i koje vežbe smeju da rade, a koje ne. Statička izdržljivost, vežbe balansa i stabilnosti trupa su najefikasnije za ljude koji se rekreativno bave sportom. Rekrearivci treba da razmišljaju o skijanju kao o zahtevnoj fizičkoj aktivnosti. Značiće im da pre početka sezone rade na svojoj aerobnoj izdržljivosti (popularno: kardio), kako bi mogli da uživaju u tim danima na snegu. Preporuka je traka za trčanje ili bicikl po 30 min. uz srčani puls oko 130 otkucaja.

Pored aerobnog treninga važno je da rade na snazi celog tela, pre svega noge, leđa i trup. Za noge su najbolji čučnjevi, iskoraci i leg press, vežbe u kojima je narušena ravnoteža (ne jednoj nozi), zatim vežbe na nestabilnim površinama… Zona oko kolena je veoma bitna, jer ona drži zglob stabilnim. Na taj način će izbeći povrede. Tu zanimljivu ulogu imaju čučnjevi na polulopti, gde je ravnoteža uznemirena. Trbuh i donja leđa su takođe delovi tela koji su kod skijanja dosta angažovani. Njih možete ojačati uz izdržaje i izdržaje sa narušenom ravnotežom, uglavnom u položaju „daske“ ili „stočića“.

Vežbe eksplozivnosti koje sam napomenuo da ja radim nisu potrebne rekreativcima s obzirom na to da je eksplozivnost potrebna tek za najnapredniji nivo karving tehnike skijanja.  

Broj vežbi, ponavljanja, serija?

Na ovo pitanje vam ne mogu dati tačan odgovor, jer obim treninga zavisi isključivo od vašeg trenutnog stanja i fižičke forme u kojoj se nalazite. Ove parametre treba da dozira trener u zavisnosti od vaše trenutne forme. Doza je uvek najbitnija. Jer premalo nije dobro, nećete dovoljno stimulisati telo, a previše takođe ne valja, jer ćete se tako zamoriti i napraviti više štete nego koristi, zato što su umorni mišići podložniji povredama.

Kvalitetna fizička priprema omogućiće dalje napredovanje u stilu skijanja, ne samo sprečiti povrede, već i povećati uživanje. Dakle: kardio na početku, noge, zatim trbuh i donja leđa. Dozu neka vam odrede treneri.“

Prijavi se za besplatnu procenu fizičke forme

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.