• +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Najčešća pitanja koja ste postavljali trenerima

05/03/2018

U duhu Dana žena, ove nedelje posvećujemo više pažnje temama koje su podstakle naše dame. Do sada se ispostavilo da se one manje stide da priđu trenerima i pitaju ih pojedinosti u vezi sa vežbanjem i postizanjem rezultata, tako da ćete u nastavku pročitati najčešća pitanja koja je postavljao ženski deo našeg fitnes plemena treneru Jovani Milenkovski.

Jovana Milenkovski
Piše trener Jovana Milenkovski
  • Kako da smršam?

Ovo je jako opširna tema, ali i najčešće postavljeno pitanje uz obaveznu pratnju uzdaha i beznadežnog pogleda. Činjenica je da žene sporije postižu rezultate od muškaraca, posebno zbog hormona koji „upravljaju“ telom, ali isto tako, svako bi trebalo da shvati da je rad na sebi težak put i da je potrebno biti istrajan u svojim namerama.

Dijagnosticiranje problema uz treninge i prilagođenu ishranu na kraju daju rezultate. Što se mene kao instruktora tiče, ja uvek kažem: ja ću vam pokazati put i način, objasniću vam kako i zašto, ali intenzitet i „koliko“ zavisi od vas samih, sve ide iz glave.

  • Kako da „skinem višak“ sa butina?

Ovde se često misli i na spoljašnji i unutrašnji deo butine i opet je odgovor: žene i hormoni. Takva nam je sudbina! Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane vrlo efikasno deluje kod ovog problema, posebno što se uz takvu ishranu izbacuje višak vode iz organizma. A i same vežbe sa opterećenjem za noge i gluteus, kao i treninzi srednjeg intenziteta u aerobnoj zoni daju dobre rezultate.

Treninzi ispirisani borilačkim veštinama kao Cardio Box i Body Combat, iako se smatraju „muškim“ sportovima, su se pokazali kao najbolji u oblikovanju ženskog tela jer najviše utiču na problematične zone, gluteus, butine, struk i stomak. Što je upravo naše sledeće najčešće pitanje.

  • Kako da „skinem“ stomak?

Ovo je jednako zastupljeno i među muškom i ženskom populacijom. Iako mnogi misle da se stomak „skida“ stotinama i stotinama trbušnjaka, ipak kardio trening je neizbežan. Pored gore navedenih treninga Cardio Box i Body Combat, trčanje na traci i različiti oblici HIIT treninga će sigurno uroditi plodom.

A onda dolazi na red i core trening za lepo oblikovanje i jačanje trbušnog zida i leđa.

  • Na koje treninge bi „ja“ trebalo da idem?

Tu stvarno ne postoji univerzalno pravilo. Svako bi trebalo u jednoj nedelji da odradi više različitih tipova treninga (sa opterećenjem, snaga, kardio, istezanje), a koji ćete trening izabrati od toliko zanimljivih u ponudi zavisi od toga šta vama prija i šta vas motiviše. Svakako se potrudite da radite različite tipove treninga jer vrlo lako ulazite u zonu komfora i tu staje vaša progresija u rezultatima.

  • Ja imam upalu od juče pa ne znam zašto sam došao/la danas na trening?

Ovo je zanimljivo pitanje. Možda je razlog kako bi se razbila upala, i to je ok. Dobro je trenirati iako imate upalu, ali nemojte zaboraviti da i mišićima treba odmor. Svakako, niti jedna krajnost u treniranju nije dobra. Obavezno istezanje i vitamini bi mogli da pomognu za što bolji i brži oporavak. I redovno vežbanje obavezno, a ne posle prvog treninga odmah pauza mesec dana jer ste dobili upalu na prvom treningu. Nikako!

  • Ja ne mogu da izbacim slatko, šta da radim?

Uvek je preporuka unositi više proteina, više povrća, a manje ugljenih hidrata i to samo složenih. Prosti šeceri su zabranjeni ❌ Međutim, ako ste u startu svesni da se nalazite u periodu gde nećete uspeti da ispunite obećano, dajte sebi dane kad ćete se „častiti“. Poželjno je da to budu dani kada trenirate i to posle treninga u prvih pola sata. Potrudite se da birate što zdravije ugljene hidrate.

  • I pobednik medju pitanjima: Koliko još?! (Praćeno zadihanim govorom i pogledom na sat)

To obično postavljaju vežbači koji su novi na programu i ne znaju šta ih čeka, niti misle da će istrajati do kraja. Zato kao prevenciju ja volim da najavim iz čega se sastoji trening i koje rezultate i efekte će imati kao posledicu.

Na primer, za Body Combat trening kažem: “Imamo prvo zagrevanje, potom krećemo na 7 pesama kardio treninga. Ukupno vas čeka 55 min borbe!” Za svaku pesmu najavim koji vid treninga da očekuju i šta želim da dobijem od njih. Za TBW trening kazem: “Sada ćemo da se zagrejemo i onda prelazimo na kardio trening od 20-tak minuta, a posle prelazimo na vežbe snage – danas radimo to, to i to”. Velika motivacija je i brojanje tokom vežbanja jer retko ko će stati na 6 ako zna da ima 8 ponavljanja a ta 2 više prave veliku razliku u rezultatima na duge staze.

 

Da li imate nekih pitanja koja ovde nisu pokrivena? Slobodno nam pišite, naši treneri su vam uvek dostupni za konsultacije!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.