fbpx
  • +381 60 405 7367
  • Radnim danima: 7-22h, subotom: 9-21h, nedeljom 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Ono što vam u fitnes centru neće reći kada pokušavate da smršate

25/05/2019
Ono što vam u fitnes centru neće reći kada pokušavate da smršate Fitness Tribe

Kada donesemo odluku da promenimo nešto na svom telu, da postanemo fizički aktivni ili da postignemo bolji rezultat ukoliko već treniramo, obično se fokusiramo na fizičku stranu celog procesa i uglavnom se sve svede na forsiranje i mučenje. Treneri su tu da nam pomognu oko treninga i da nas posavetuju šta da jedemo i kako da se ponašamo, da nas redovno mere i prate rezultate, međutim retko kada ćemo čuti nešto o tome šta su pravi uzroci našeg stanja ili izgleda i kako da odemo direktno na uzrok umesto što se mukotrpno bavimo posledicama koje se vrlo lako vrate na staro jednom kada malo posustanemo u toj
teškoj borbi.

Dijete ne funkcionišu

Sigurno ste bezbroj puta pročitali da dijete nisu efikasne, da je nemoguće držati ih na duže staze, kao i to da vam ni preparati za mršavljenje neće pomoći. Zašto je to tako?

Zato što ukoliko ste gojazni, u većini slučajeva, u pitanju je navika za prekomernim uzimanjem hrane. Navika koja je vođena naviknutim (ustaljenim) načinom razmišljanja koja vas tera da kompulsivno uzimate hranu. Dakle, u pitanju je misaoni proces koji se ne može rešiti nijednim preparatom za mršavljenje. Kada „izlečite“ misaoni proces, izlečeni ste zauvek. Ako ste nekad pojeli nešto poput bubrega, jetre, ili bilo čega što vam je u tom trenutku bilo odvratno, velika je verovatnoća da to više nećete jesti, jer se vaš misaoni proces prema tim namirnicama promenio. Ljudi koji veoma zavole životinje i dožive ih kao bića sa svešću i emocijama, nikada više nisu u stanju da jedu životinjsko meso, jer shvataju da jedu leševe zapravo i da životinje ne treba da budu u službi ljudi. Dakle, takođe je u pitanju misaoni proces. Kada se promene navike u razmišljanju, radnje koje su bile vezane za njih automatski nestaju. Nijedan vegetarijanac nikada neće reći kako mu je teško da odoli slanini ili hamburgeru. Njihovo uverenje govori „Ne mogu da jedem leševe živih bića“.

Sve ono što pokušavate da suzbijete, kao što recimo smanjujete apetit raznim pilulama i preparatima za mršavljenje na kraju će vas motivisati, jer u momentu kada prestanete da ih pijete, ješćete više nego ikada.

 

Ono što vam u fitnes centru neće reći kada pokušavate da smršate Fitness Tribe teretana

Nezainteresovanost je ključ

Koliko je samo oslobađajuće kada ispred sebe možete imati bilo kako privlačnu hranu, a da ste prema njoj indiferentni.
Kada hranu klasifikujete na dobru i lošu i govorite sebi ovo je loše, to vas polako osvaja, jer što se više opirete nečemu, to ga više želite. Sve što više govorite sebi „ne smem ovo da jedem“ vaše telo ga sve više želi. Često ćete videti mršave osobe koje uvek kod sebe imaju kesicu sa bombonama ili činiju sa čipsom na stolu.

Ono što treba da uradite sa svojim umom je da aktivirate mehanizam sa kojim ste rođeni, a to je da možete da ostavite hranu. Verovatno ste primetili kod male dece da često uzmu po par zalogaja i ostave hranu, jednostavno znaju da je ona tu, uvek dostupna. Na neki način su indiferentni prema njoj. Upravo je to ono što treba da radite – da postanete nezainteresovani. Da li ste nekad videli dete koje kaže „Danas sam pojeo dva kolača, moram da treniram da to sagorim“. Dakle, nezainteresovanost će vam pomoći da
budete okruženi hranom, a da vas ne privlači.

Ne mučite sebe, ne opterećujte se, jer je to iscrpljujuće. Kritikovanje sebe „Zašto sam to pojeo, nije
trebalo to da jedem, danas neću to da jedem“, neprestano merenje, potpuno će vas konzumirati.

“Kvaka 22”

E sada, ovo je priča vezana za mentalno telo i misaoni proces, odnosno um. Međutim, u svima nama postoji još jedna „kvaka“ koja diktira naš izgled, ponašanje i okolnosti, a to je stanje našeg emocionalnog tela. Svaki čovek bez izuzetka potpuno nesvesno ponavlja obrazac utisnut u svoje emocionalno telo tokom detinjstva, preciznije u periodu do sedme godine života. Tek kada osvestimo i prepoznamo ta ponovljena stanja ustanovljena našom ličnom energetskom suštinom, shvatamo da zaista živimo u prošlosti i neprestano ispisujemo budućnost koja poslušno ponavlja emocionalni sadržaj te prošlosti. Tek tada možemo da uvidimo da je besmisleno baviti se fizičkim okolnostima jer time proizvodimo samo još veću dramu koja nas sve više udaljava od sebe.

Zavisnost, bez obzira da li je od droga, hrane, seksa, alkohola ili kockanja, je u stvari samolečenje koje upražnjavamo da bismo ublažili i kontrolisali negativan naboj u našem emocionalnom telu.

Upadanje u začarani krug

Kada se loše osećate imate želju da pojedete nešto slatko i ukusno, mislite da će vas to dići, a onda ste posle toga još više nesrećni. Međutim, ako shvatite prirodu svog bića koja se sastoji od duha, duše, svesti i tela, kao i činjenicu da je besmisleno baviti se posledicama dok ne odete na sam uzrok svojih životnih okolnosti, pa i onoga kako izgledate i kako se ponašate, doći ćete do zaključka da treba da se bavite svojim emotivnim telom i otiscima koji su nastali u prošlosti, a kojih uopšte niste svesni u sadašnjem
dobu. Da biste se na ovakav način bavili sobom ne treba vam ničija pomoć. To mora da bude vaš put vraćanja sebi.

Osvestite dah

Ono što će vam na tom putu najviše pomoći je vraćanje u fizičko telo. Sad se verovatno pitate kako to da se vratite i odakle, ali ako malo bolje pogledate, videćete da ste retko prisutni u svom fizičkom telu. Uglavnom funkcionišemo na autopilotu, uronjeni duboko u svoje misli. Dakle, ne nalazimo se u fizičkom, već u mentalnom telu, u umu. Stalno mislimo ili o prošlosti ili o budućnosti. Ono što može da vas vrati je povezano disanje. To znači da treba da sednete dva puta dnevno, ujutru nakon buđenja i uveče pre spavanja, po 15 minuta, u samoći, da zatvorite oči i jednostavno dišete glasno, kroz nos, tako da vam udah i izdah budu povezani. U početku će vam se možda malo vrteti u glavi zbog veće količine kiseonika, jer uglavnom dišemo sa pauzama, baš zato što smo neprestano u mislima, i koristimo veoma mali procenat ukupnog kapaciteta pluća.

Takvo disanje pokrenuće procese u vašem emotivnom telu, i sve što treba da radite je da sedite, posmatrate i osećate. Da pustite sva ta osećanja da jednostavno budu, jer to je energija koja je blokirana u vama. Energija koju ste potisnuli, zataškali, neprijatna osećanja koja niste želeli da osećate i jednostavno ste ih potiskivali. A ona su sve vreme tu, prisutna i na nesvesnom nivou vas teraju na sve one zavisničke oblike ponašanja kako biste ih ublažili i kontrolisali. Kako biste sve više bežali od sebe. Sve osobe koje imaju prekomernu telesnu težinu su puno toga u sebi zataškale.

Zato, ako imate bilo koju vrstu zavisnosti, obratite pažnju na svoje srce. Tu je uzrok svih vaših okolnosti i dešavanja. Kada oslobodite tu energiju koju ste sputali, počećete i da se hranite onako kako vas je priroda stvorila, a to donosi ogromno olakšanje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.