fbpx
  • +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, subotom: 9-15h, nedeljom 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Problemi nakon porođaja i pozitivan uticaj specifičnog programa vežbanja na njih

22/06/2017

Telo svake žene u trudnoći, tokom  samog porodjaja, kao i u postporodjajnom oporavku prolazi kroz velike psiho-fizičke promene. Mnoge od nas će pomisliti da ovaj period nije povoljan za fizičku aktivnost, medjutim, lično iskustvo kao i rad sa porodiljama, pokazao je i dokazao sasvim suprotno. Specifično vežbanje u postporodjajnom oporavku ima za cilj da obezbedi pravilan povratak funkcija, kao i izgleda onih delova tela koji su najviše bili izloženi promenama. Uz njihovu  pomoć  smanjujemo stres, nervozu, premor, sprečavamo i ublažavamo postporodjajnu depresiju, a povećamo psiho-fizičku kondiciju.

Rad sa ženama u periodu postporođajnog oporaka  pokazao je da se ponavljaju slični ili gotovo isti problemi koji utiču na kvalitet života jedne porodilje. Najučestaliji problemi, koji zavredjuju posebnu pažnju jesu abdominalna dijastaza, disfunkcija mišića karličnog dna (slabost, prolaps i/ili nevoljno mokrenje), poremećaj posture kičmenog stuba i bolove, nešto redje bolovi i smanjena funkcija zglobova ručja, kolena, kukova, kao i problemi sa pubičnom simfizom (razdvajanje pubične kosti).

ABDOMINALNA DIJASTAZA

Predstavlja disfunkciju (slabost i razdvajanje) pravog trbušnog mišića, koja nastaje u toku trudnoće ili nakon porodjaja, kao posledica slabljenja i razdvajanja mekih vezivnih struktura (lina alba) koja ih povezuje. Ukoliko se ne leči, dijastaza može predstavljati veliki zdravstveni, funkcionalni, kao i estetski problem (izgled stomaka kao da ste i dalje trudne). Ona može biti preduslov za nastajanje hernije, bolova, kao i povreda lumbalnog dela kičme, prolapsa organa, bolova u abdomenu i karlici. Razmak do 2,5cm se smatra normalnom fiziološkom dijastazom, međutim preko toga se smatra patološkom, kada je potreban pregled (konsultacija sa fizijatrom i hirurgom). U manjem broju slučajeva ukoliko vežbe ne daju rezultat, uz procenu hirurga ovaj problem se rešava operativnim putem. U prvim mesecima postporodjajnog oporavka , kao i kod dijastaze potrebno je izbegavati odredjene svakodnevne aktivnosti, položaje i vežbe.

DISFUNKCIJA MIŠIĆA KARLIČNOG DNA

Tokom trudnoće dolazi do povećanja telesne težine, kao i remećenja pravilne posture, usled promene težišta tela, a kao posledica javlja se disfunkcija mišića karličnog dna. Problemi koji mogu nastati su inkontinencija (nevoljno mokrenje), kao i prolaps organa male karlice. Na ovu disfunkciju možemo uticati vežbama za karlični pojas sa posebnim akcentom na karlično dno (Kegelove vežbe), kao i tretmanima elektrostimulacije, ukoliko stručno lice ne proceni da se ovaj problem može rešiti isključivo opretivnim putem.

BOLOVI U LEĐIMA

Svakodnevni pokreti podizanja, nošenja i spuštanje bebe, prepovijanje, dojenje, guranje kolica, nošenje torbi ili drugog teškog tereta uz već oslabljenje mišiće, zglobove i ligamente mogu doveti do bolova u leđima (naročito u  donjim delu), kao i nepravilnog držanja.

Pravilnim programom vežbi za jačanje i rastezanje određenih mišićnih grupa možemo otkloniti bol, popravi držanje i sprečiti  veća oštećenja kičmenog stuba.

DIJASTAZA PUBIČNE SINFIZE ( razmicanje pupične kosti)

Pubična sinfiza je spoj dve pubične kosti na prednjoj strani karlice (prosečnog  promera od 5mm), do čijeg razdvajanja može doći u trudnoći, i nakon porođaja. Svako razdvajanje veće 1 cm koje se utvrdi ultrazvučnim pregledom predstavlja razvajanje (dijastazu), kojoj  predhodi pritisak koji nastaje usled povećanja telesne težine, pritisaka i prolazaka ploda u toku samog porođaja , kao i dejstvo hormona . Ovaj problem se manifestuje kao osećaj bola na prednjoj strani karlice, preponama, kukovima, donjem delu stomaka , najizraženi je pri osloncu na jednu nogu, hodanju, prilikom naglih pokreta donjih ekstremiteta.  Dijstaza se sanira miravanjem, uzimanajem analgetika, a kod komplikovanih slučaja nošenje specijalizovanih midera. U vrlo retkim slučajevima rešava se operativnim putem, ukoliko dođe do  razmicanja većeg od 4 cm.

BOLOVI I SMANJENA FUNKCIJA ZGLOBA RUČIJA, KOLENA, KUKOVA….

Pod uticajem hormona koji su odgovorni za relaksaciju i pomoć pri porođaju, dolazi i do  celukupnog „razmekšavanja“ mišićno-zglobnog sistema, koji za posledicu mogu imati pojavu bola i smanjenje funkcija pojedinih zglobova. Najugroženiji su zglob  ručija (sindrom karpalnog tunela), kičmeni stub (lumbalni sindrom, išijas), karlica , koleno. U nekim od ovih slučejeva može se pomoći  pravilnim i specifičnim programom vežbanja, dok za neke kao što su sindrom karpalnog tunela, išijasi, lumalni sindrom i sl. moramo angažovati stručno lice (fizijatra) kako bi propisao odgovarajuću terapiju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.