• +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Ružica Vojinović: „Dokle god hodam, ja ću i da vežbam!“

04/11/2016

U grupi Fit nakon 40 svakog utorka i četvrtka okuplja se hrabar, nasmejan i snažan tim. Tim koji razbija predrasude o tome da vežbanje poznaje starosne granice. Tim koji uživa u svim dobrobitima koje dobar trening i druženje pružaju.

U tom timu nalazi se i Ružica Vojinović. Ružica nema sportsku karijeru, u sedmoj je deceniji i vežbanje je joj je do pre godinu dana bilo bauk. A sada je trening bitan deo njenog života i omiljeni deo dana.

Da li ste se ranije bavili sportom?

Ja se nikad sportom nisam bavila. I ne samo da se nisam bavila sportom već sam i sa fizičkog bežala! A sad sebe krivim i kažem „Što si bežala kada si bila u internatu? Zašto si bežala sa fizičkog? Zašto nisi radila na svom telu?“. To su moja razmišljanja sada kada imam 70 godina kad je sve to prošlo, a ja sebe pogledam.

Šta vas je motivisalo da počnete?

Poznajem društvo sa treninga još od perioda pre nego što sam počela da vežbam. One su mi predlagale da se aktiviram, ali sam taj prvi korak dugo odlagala. Ipak, u jednom trenutku sam rešila da počnem i od tada sam redovna, a to nije bilo tako davno. Pre godinu dana sam postala aktivna.

Kako se osećate posle treninga?

Osećam se odlično! I razmišljam ovako: dokle god mrdam idem i na vežbe. Dokle god hodam, ja ću i da vežbam. Meni je to sad broj jedan u životu.

Organizujete dan po treningu?

I dalje sam aktivna, uključena sam u brojne projekte i još uvek radim. Ipak, sve je podređeno treningu. Utorak i četvrtak niko ne sme da mi poremeti. Trening mi je glavni deo dana. Nešto što ne želim da propustim.

Kada poredite period pre nego što ste počeli da trenirate i današnjicu, kakav utisak stičete?

Osećam se mnogo bolje. Znate, ima tu jedna moja prijateljica koja je u lošijem zdravstvenom stanju od mene. A vi kad je čujete posle vežbanja…Ona se tako dobro oseća. I lekar joj kaže da nastavi sa vežbama. Ona jedva dođe na trening. Mi zajedno putujemo do fitnes centra, a posle vežbi ona kao da leti. Pa mi kaže: „Ajmo u kafić, ’ajmo vamo, tamo…“ A jedva do Bulevara prepešači. Jedna Ružica, moja imenjakinja, starija od mene, a još poletnija!

Jeste li stekli nova prijateljstva?

Jesam. Društvo mi je mnogo dobro! Ovo je fantastično iskustvo, to i ostale kažu. Jedan od razloga zašto dolazimo su i ta lepa druženja. Mi se posle treninga dogovorimo da sednemo negde, da odemo na kolač…I svaka dovede svoju prijateljicu, znate već – to ide po preporuci.

A šta kaže Vaša porodica?

Jao oni su oduševljeni! Kad kažem sinu, snaji, ćerki, unuki… svi su prezadovoljni. „Baka ide!“, kažu oni. Drago im je kad čuju koliko sam odlučna i koliko uživam tu tome.

Zašto biste preporučili bavljenje fitnesom?

Prvo iz zdravstvenih razloga. Nisu bitne godine, težina, kondicija…Pa čak i ako vas boli kuk ili rame, vežbe pomažu. Apsolutno mislim da treba vežbati. Ja, koja sam bežala od sporta, a sad utorak i četvrtak niko ne sme da mi dira. Tako im i kažem: „Pustite me, danas imam vežbe!“. Ja sam prezadovoljna!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.