fbpx
 • +381 11 40 57 367
 • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
 • Kneginje Zorke 60, Beograd

Sediš za računarom? Vreme je da ustaneš!

14/02/2018
evolucija čoveka

Naša vrsta, Homo sapiens, pojavila se u Centralnoj Africi pre otprilike 50,000 godina. Naši preci proširili su se po planeti kao nezavisna plemena lovaca. Česte migracije primoravale su prve ljude da žive aktivno. Međutim, stvari su se od tada značajno promenile.

Novi životni stil i sedenje na poslu po 8 i više sati pretvorio nas je u neaktivnu, sedentarnu populaciju. Kako se osećaš kada uvidiš da ti sati i sati ispred računara isisavaju životnu energiju, a stvoren si kao moćno biće, čija je osnovna funkcija kretanje. Poražavajuće, zar ne?

Usled dugotrajnog, pogrbljenog sedenja naši mišići gube funkciju za koju su dizajnirani i počinju da atrofiraju.

 

Stolica kao najveći neprijatelj

Kada sedenje za računarom postane naša najdugotrajnija „aktivnost“ dešavaju se sledeće stvari:

 • Pregibači kuka skraćuju se i slabe – Mišić iliopsoas (fleksor kuka) stalno je napet dok sedimo. Vremenom, dolazi do njegovog skraćenja, što za posledicu ima bezbroj komplikacija, poput bolova u leđima, karlici i butinama, povećanog pritiska na ganglije oko kičmenog stuba (što dovodi do slabije prokrvljenosti genitalnih organa). Zato ga je potrebno svakodnevno istezati.
 • Abdominalni mišići se opuštaju – Zbog toga se najčešće javlja i bol u lumbalnom delu leđa. Sedenje rezultira bolovima u vratu, donjem delu leđa, kolenima i trtici.
 • Sklonost ka diskus herniji – Kao posledica degerativnih promena na kičmenom stubu, mekani deo diska između pršljenova jednostavno „iscuri“ iz svog ležišta u kičmeni kanal. Dovoljno je da u nekom trenutku podigneš neki teži predmet sa poda i da dođe do povrede.
 • Core (mišići trupa) drastično slabi – Jaki mišići trupa su takođe važni za pravilno držanje leđa.

 

iliopsoas

Mišić iliopsoas (fleksor kuka)

Loša kondicija

Zadišeš se posle jednog sprata stepenica? Zaboli te bruh u abdomenu čim potrčiš za autobusom? Nemaš snage za neke jednostavne aktivnosti poput nošenja težeg tereta?

Sve su to posledice loše kondicije usled nedovoljnog kretanja i slabog aktiviranja ključnih grupa mišića.

Povećana kilaža

Kada nema aktivnosti, kalorijska potrošnja našeg organizma svodi se samo na bazalni metabolizam, odnosno, trošimo samo onoliko koliko je našim organima potrebno da bi se održavali u životu. Tokom sedenja skoro da ne trošimo energiju.

Zato je česta pojava usled dužeg sedenja nepopularni „šlauf“ i tesne pantalone.

Vreme je da ustaneš

Ukoliko si u situaciji da moraš veći deo dana da provedeš u sedećem položaju, probaj neke od ovih saveta za smanjenje tegoba mišića iliopsoasa:

 • smanji period koji provodiš sedeći, smanjiće se i tegobe
 • probaj da sediš na povišenoj podlozi, na pilates lopti ili stolici bez naslona
 • uvek sedi sa ravnim, pravim leđima,
 • sedenje na potkolenicama, u turskom sedu ili lotos položaju je prirodnije našem telu
 • obavezno istezanje za iliopsoas posle dužeg vremena provedenog u sedećem položaju
 • redovna fizička aktivnost na nedeljnom nivou.

Najbolje rešenje za ovaj problem jeste da postaviš aktivan životni stil kao svoj prioritet! Prošetaj do posla umesto što sedaš u kola, daj sebi oduška i rastegni se u pauzi, potraži savet od profesionalnih trenera koji mogu da ti skroje program vežbanja prilagođen baš tvojim potrebama.

Do ut des – Daj da bi dobio. Ispolji energiju koju nosiš kao biće, kako bi se generisala nova energija i na taj način se razviješ onako kako nam je priroda od davnina odredila.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.