• +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Spremaš se za sezonu skijanja? Evo na šta treba da obratiš pažnju

07/10/2017

Oktobar je, nema snega još uvek, ali sigurno već počinješ da razmišljaš gde ćeš ove godine ići na skijanje. Međutim, ukoliko si van forme biće ti potrebna priprema. Evo i zašto:

Skijanje je aktivnost u kojoj učestvuje celo telo i kao takva zahteva od skijaša razvijanje njegovih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti . Bitno je da se sa pripremama krene na vreme. Dva do tri treninga u teretani nedelju dana pre odlaska na skijanje ne znače ništa. Štaviše, mogu napraviti suprotni efekat jer se u tom razdoblju ne mogu podsaknuti transformacioni procesi, a forsiranje intenziteta u kratkom vremenu može uzrokovati samo povrede.

Najvažnije sposobnosti za uspeh u skijanju su: snaga, koordinacija, ravnoteža, fleksibilnost i agilnost i, naravno, funkcionalne sposobnosti.

Dok skijaš najveće opterećenje trpe tvoje noge i kičma. Dobra kondicija koštano-zglobnog sistema najbolja je prevencija od povreda što znači da pre skijanja treba podići motoričke sposobnosti. Ukoliko ne treniraš redovno tokom cele godine, pripreme moraju početi barem dva do tri meseca pre odlaska na skijanje.

Na čemu treba raditi

Za skijanje su neophodne dobro razvijene sledeće performanse: izdržljivost, statična snaga trupa, ravnoteža, fleksibilnost i eksplozivna snaga nogu.

Pripreme podrazumjevaju tzv. suvi trening u teretani, na biciklu ili brzo hodanje na traci, jogging. Korisno je i trčanje s promenama smera i korišćenje daske za balans kako bi se vežbalo izbegavanje opasnih pokreta. Zamor mišića je najveći neprijatelj tokom skijanja, tako da je dobra telesna kondicija neizbežna ako se u njemu želi u potpunosti uživati i smanjiti rizik od povređivanja na minimum.

Samo u Tribe-u, imaš priliku da se spremaš sa stručnjacima koji imaju godine rada sa profesionalnim i amaterskim skijašima. Treninzi u malim grupama sa individualnim pristupom omogućiće potpuno posvećenost tebi i tvojim ciljevima i najbolje rezultate na stazi.

CENE

4 nedelje – 9900din

6 nedelja – 14900din

8 nedelja – 18900din

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.