fbpx
  • +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Šta je HIIT trening i zašto je popularan danas?

11/03/2018

U današnje vreme kada se tempo života značajno ubrzao i broj obaveza povećao, prednost dobijaju aktivnosti koje kratko traju, a daju sigurne rezultate. Upravo iz tog razloga je HIIT trening postao toliko popularan među vežbačima širom sveta.

 

Šta je tačno HIIT trening?

HIIT je na engleskom skraćenica za High Intensity Interval Training, odnosno visoko-intenzivni trening sa intervalima. Dakle, HIIT je vežbanje koje se sastoji iz kombinovanja osnovnih funkcionalnih vežbi koje se izvode u intervalima kako bi se postigao izuzetno visok intenzitet, dok pauza traje izuzetno kratko i ne dozvoljava telu potpun oporavak, kao što je to karakteristično za neke druge vrste treninga.

Ovaj tip treninga je jako popularan jer se za samo 30 minuta treninga 3 puta nedeljno efikasno tope masti, ubrzava metabolizam i povećava mišićna masa.

Zbog čega je toliko efikasan HIIT trening?

HIIT trening je baziran na takozvanom tabata sistemu programiranja treninga. Ovaj model je prvi put primenjen pre 22 godine od strane naučnika Izumi Tabate, od kojeg je i dobio naziv, a sačinjen je od 20 sekundi rada i 10 sekundi pauze koji se smenjuju u okviru 8 rundi različitih vežbi.

Postoji još jedan vid HIIT treninga, tzv. kružni trening koji je zamišljen poput poligona, odnosno 6 do 12 „stanica“ na kojima se radi po jedna serija vežbi, a svaka stanica pokriva drugu grupu mišića.

Rezultati HIIT treninga se vrlo brzo pokazuju: poboljšava se kardiorespiratorna izdržljivost i opšta kondicija, mišićni tonus se povećava, a usled visokog intenziteta vežbanja u anaerobnim uslovima (bez kiseonika) organizam ima potrebu da napravi kompenzaciju i zato posle treninga pojačano troši kiseonik i kalorije tako da se postiže efekat „treniranja i nakon treninga„.

Gde mogu da probam ovakav trening?

Kod nas u Fitness Tribe-u je HIIT jedan od najpopularnijih treninga, a vrlo je lako videti i zašto posle samo jednog probnog termina.

Ako želiš i ti da isprobaš, prijavi se i pridruži se fit HIIT plemenu:

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.