fbpx
  • +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

„Treniram već mesec dana, a ne vidim nikakve rezultate“

02/10/2017

Jedva si se naterao da počneš da treniraš, dolazio si svake nedelje po tri puta, radio sve što su ti instruktori pokazali na času… Posle mesec dana staneš na vagu i vidiš kilo više nego kad si počeo. Otkud sad to? Osećaš se malo prevareno, zar ne? Imao si dobru volju, trudio se iz nedelje u nedelju, ali niko ti nije rekao šta treba da očekuješ u trenažnom procesu.

Šta se to u telu dešava kada počnemo da treniramo

Ljudsko telo je savršen stroj napravljen za kretanje. Statika mu nikako ne prija. Kada sedi ili leži mišići u telu gube svoju funkciju, počinju da atrofiraju. Onog momenta kada se pokrenemo i stavimo mišiće u režim rada, fiziologija celog tela se menja. Mišići se prokrvljuju, dobiju veću količinu vode i hranljivih materija, razmena materija se poveća, metabolizam se budi. Jednom rečju, telo se adaptira na nove stimulanse. Ukoliko koristiš vagu kao indikator napretka, a cilj ti je da smršaš, bićeš razočaran, jer ćeš opisanu pojačanu fiziološku aktivnost svog tela doživeti kao negativnu. Međutim, ako shvataš ove procese u organizmu, nećeš padati u očaj i gubiti volju. Razumećeš da je to proces i da sve što treba da radiš je da se opustiš i uživaš u aktivnosti.

Problem je u pogrešnim očekivanjima

Uvek kada imamo očekivanja obično se razočaramo. Opušten pristup i uživanje u samom procesu pretvoriće svaki životni poduhvat u ispunjujuće iskustvo. Fizička aktivnost mora biti način života, a rezultati će spontano doći.

Tribe transformacija: Pogledaj kako je Tanja izgubila 12kg za samo 8 nedelja.

Kada dolaze rezultati?

U prvoj nedelji treniranja imaćeš strašne upale. Tu treba biti mudar. Ako recimo voliš Body Pump, verovatno će ti biti potrebno da posle njega jedan dan odmoriš, a onda neka tvoj sledeći izbor te nedelje bude Body Balance, koji će ti dodatno pomoći da se oporaviš i spremiš za naredni trening, koji bi recimo mogao da bude TBW. Na njemu ćeš dobiti kardio trening srednjeg intenziteta koji će te dobro preznojiti i pomoći da započneš proces topljenja masti u bezbednoj zoni srčanog ritma. Već za dve nedelje TBW može da zameni Body Combat, na kome možeš da potrošiš i do 700 kcal. Telo će tada biti spremno za veći napor.

Dakle, najlakše je naći izgovor. Načini za napredak uvek postoje ako ih zaista tražimo. Instruktori su uvek tu da te usmere i budu dobri partneri u procesu. Zato se opredeli da kroz interakciju dođeš do svoje najbolje mogućnosti. U Tribe-u nećeš biti sam!

Tekst piše: Ivana Spasojević

Započni svoju transformaciju. Popuni formu ispod i treniraj besplatno prvih sedam dana.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.