fbpx
  • +381 11 40 57 367
  • Radnim danima: 7-22h, Vikendom: 9-21h
  • Kneginje Zorke 60, Beograd

Zašto je važno redovno treniranje

17/03/2018

Kada tek započinjemo fizičku aktivnost veoma je važno da to radimo postepeno i na pravi način. Prve nedelje treninga možda će biti dovoljno dva do tri treninga, međutim kasnije minimalan broj treninga na koje bismo trebali da dolazimo nedeljno je tri. Da bismo postigli rezultat u smislu zdravlja i dobre forme, od presudne važnosti je redovno treniranje, odnosno pravovremeno smenjivanje inervala rada i intervala odmora.

 

Pauza između treninga ne treba da bude duža od jednog do dva dana

Kontinuiranost treninga podrazumeva da se svaki naredni trening nadovezuje na efekte prethodnog, odnosno intervali odmora treba da budu takvi da se svaki naredni trening oslanja na „tragove“ prethodnog treninga. Obično je telu potreban u proseku jedan dan da se odmori od prethodnog stresa izazvanog treningom.

Ono što se dešava ukoliko pravimo pauzu veću od jednog do dva dana, je da se „tragovi“ prethodnog treninga izgube i da je onda ukupan rezultat i efekat treninga mnogo manji nego kada bi periodi odmora između treninga bili optimalni.

Isto tako, ukoliko se naredni trening nadovezuje suviše brzo na prethodni, a da još uvek nije došlo do oporavka, dešava se pad radne sposobnosti.

 

Dugoročni rezultati se postižu kumulacijom efekata redovnog treniranja

Radni interval celog trenažnog procesa (trening) u suštini predstavlja stimulacijski deo, a interval odmora relaksaciju koja osigurava postizanje povišene radne sposobnosti, kao rezultat anaboličkih ili obnavljajućih procesa (telo se obnavlja od stresa izazvanog treningom i tako napreduje) do nivoa koji je viši od početnog.

Drugim rečima, kumulacija efekata treninga nije moguća ukoliko dolazite manje od tri puta nedeljno na trening. Tako je svaki put teže da počnete, jer se telo suviše opusti u međuvremenu. Kontinuirano prilagođavanje organizma na sve veće napore mora se razumeti kao odgovor organizma u toku opterećenja i odgovor organizma posle opterećenja.

Dakle, efikasnost samog treninga zavisiće kako od optimalnih trenažnih stimulansa, tako i od optimalnih intervala odmora.  

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.